Nezlomný

Nezlomný

Chcete zvýšit svůj výkon a prodloužit délku zátěže na aerobním prahu?

Nejlepší vytrvalci podávají několikahodinové sportovní výkony s minimálním příjmem potravy. Tato schopnost využívat uložený tělesný tuk jako palivo pro pohyb je nám přirozená, silný aerobní systém pomáhá také se stabilním obsahem glukózy v krvi, snižuje hlad, udržuje hormonální rovnováhu a zajišťuje lepší funkci mozku.

Vytrvalostní aktivitou se označuje např. chůze, běh, cyklistika, kdy svalová práce a energetické krytí probíhá za přítomnosti kyslíku (vzduch = latinsky aer).
Zotavení z této zátěže proběhne obvykle do 24 hodin.

Jděte svojí cestou a měřiče tepové frekvence používejte k modelování zátěže

Míru vytrvalostního zatížení můžeme jednoduše a objektivně měřit pomocí srdeční frekvence, a přesto většina sportovců plně nevyužívá potenciálu měřičů tepové frekvence. Ty jsou nejdůležitějším nástrojem k nastavení optimálního tempa tréninku i závodu, pomohou zvýšit aerobní rychlost, zlepšit celkové zdraví a spálit více tělesného tuku. Společně s wattmetrem jsou nepostradatelným pomocníkem efektivního tréninku. Naší snahou je zvyšování výkonu a prodlužování délky zátěže na aerobním prahu.

Ke sledování nárůstu či poklesu kondice slouží Test vytrvalosti.

Měření srdečního tepu při zátěži je nejdůležitějším nástrojem pro rozvoj vytrvalosti a lepšího spalování tuků. Pouze s ohledem na reakci tepové frekvence lze vést vytrvalostní a rozvojový trénink a na základě vývoje reakcí na zátěž poté modelovat tréninkový plán. Srdeční frekvence je přímým odrazem potřeby kyslíku v těle a zároveň odráží reakci organizmu na momentální i dlouhodobou únavu a stres.

Pokud chcete být v další sezoně rychlejší než v té minulé, účinným a inteligentním přístupem je často právě zpomalení

Budování aerobního základu vyžaduje dlouhodobou sebekázeň a znalost principů fungování metabolizmu organizmu. Trénink na vyšší než vytrvalostní zátěž vytváří stresovou odezvu v organizmu (taková zátěž totiž není tělu vlastní a mozek se jí brání), dochází k častým onemocněním, zranění, ztrátě motivace a dalším symptomům přetrénování.

Plné rozvinutí a správné zásobování vytrvalostního systému je klíčem k dosažení zdraví a využití optimálního lidského potenciálu