Rozdělení stresů

Rozdělení stresů

Nepřetržitě jsme vystaveni mnoha druhům stresorů, které jsou kategorizovány jako fyzické, biochemické a mentálně emocionální

Fyzický stres

Nadměrná dlouhodobá fyzická únava a nedostatečné zotavení jsou velmi častým stresorem. Zároveň nedostatečně vyvinutý aerobní systém může snižovat schopnost zvládání stresu. Nesprávně nastavený posed na kole, dlouhé sezení v práci i doma, špatné držení těla, svalová nerovnováha, nadměrné namáhání očí způsobují nejen mechanické problémy, ale mohou také vést k biochemickým nebo psychicko-emocionálním problémům.

Biochemický stres

Nejčastěji vzniká vinou znečištění ze vzduchu, jídla a vody. Hormonální a enzymatickou nerovnováhu vytváříme nevyváženou stravou, přebytkem stimulantů, návykových látek a léků.

Duševně-emoční stres

Může pocházet z problémů v mezilidských vztazích, v práci, rodině, v existenčních potížích, ale také z našich myšlenek, vzpomínek a obav. Mezi příznaky nadbytku tohoto stresu patří napětí, strach, úzkost, absence radosti, nadšení a motivace.

Při adaptaci na stres hrají primární roli tři specifické faktory životního stylu

Zdravá strava

Především průmyslově upravená strava, nadmíra sacharidů a bílý cukr jsou tak výrazným stresem, že toto samotné může vést do stavu chronického stresu a syndromu vyhoření.

Aerobní cvičení

Pokud je fyzické aktivity málo nebo je příliš intenzivní, zvyšuje riziko dlouhodobého stresu.

Kvalitní spánek

Základní způsob psychické a fyzické regenerace.

Další faktory životního stylu také mohou pomoci ke zvládání stresu – meditace, jóga, kultura, socializace, všímavost, řečová terapie – tři výše uvedené jsou však nezbytným předpokladem.