Spánek

Spánek

Spánek je posilující a uzdravující. Je také tím nejdůležitějším článkem regenerace sportovce

Regenerace a kvalitní spánek jsou přinejmenším stejně důležité jako samotný trénink. Jsme však nuceni zvládat stále více povinností, vnímat více a více informací a využíváme stále více technologií, které nám pomáhají zrychlit životní tempo. Naneštěstí nám toto odklonění od přirozeného způsobu života, jehož některé principy trvaly statisíce let, přináší čím dál více zdravotních problémů navzdory vzrůstajícímu luxusu, který nás obklopuje. Cítíme se ale díky němu lépe? Krátkodobě možná ano, ale kvalitu života určuje spíše jeho možnost prožívání bez omezení, bez bolesti a nemoci. Právě nemoc vyjadřuje neschopnost prožívat svobodu a život v jeho plnosti. Množství lidí trpící problémy se spánkem, které vždy vyústí v závažné zdravotní problémy, se neustále rychle zvyšuje. Je zřejmé, že bez kvalitního spánku se nám žije hůř.

Dospělý člověk potřebuje k dostatečně kvalitnímu spánku 7 až 9 hodin, děti pravděpodobně ještě více. Studie a především praxe však ukazuje, že většina populace má nedostatečně kvalitní spánek, a to jak délkou, tak podmínkami, ve kterých k regeneraci organismu nemůže dojít v požadované míře. Ke zlepšení spánkových návyků jsou téměř u nás všech nutné
úpravy životního stylu.

Tipy pro kvalitní osvěžující spánek

Jděte spát každou noc přibližně ve stejnou dobu a každé ráno vstávejte přibližně ve stejnou dobu.
Eliminujte zvuky, elektronický smog, wifi i světla v ložnici
Vyvarujte se modrému světlu po západu slunce
Zapínejte si letový režim, pokud máte telefon během noci v ložnici
Využívejte vhodnou, zdravou a pohodlnou matraci a přírodní ložní prádlo.
Udržujte dobře větranou místnost o teplotě 16 až 18 °C
Vyvarujte se sledování televize, telefonu a práce na PC nejméně 1,5 hodiny před spaním
Vyvarujte se pití alkoholu, „povolená“ je sklenička kvalitního červeného vína před večeří
Poslední jídlo by mělo být alespoň 3 hodiny před spaním, pokud není s ohledem na tréninkovou zátěž doporučeno jinak

Jedním ze způsobů, jak zjistit, kolik spánku potřebujete, je vrátit se k přírodnímu způsobu života. Po západu slunce využívat pouze červené světlo (podobně jako se to dělo po statisíce let, kdy jsme používali pouze oheň ke svícení), které nám nenarušuje vyplavování melatoninu, jenž je předpokladem kvalitního spánku a jehož nedostatek přímo souvisí se zdravotními potížemi. Ráno nepoužívejte budík. Pokud ho k probuzení potřebujete, nevstáváte v době, kdy je organismus dostatečně zregenerován. Změňte to co nejrychleji. Nastavte si budík o 8 hodin dříve než musíte vstávat a choďte spát v tuto dobu. Jděte do postele, když se cítíte unavení (modré světlo vás však udržuje uměle bdělé) a vstaňte z postele, až se probudíte. Nepoužívejte sedativa a spánkové pomůcky, které vám pomohou spát. Tyto léky mohou mít negativní vedlejší účinky. Místo toho bude zdravější obnovit normální spánkové vzorce a respektovat svoje přirozené orgánové hodiny a obnovit cirkadiální rytmus.