Racionální výživa

Racionální výživa

Racionální stravování je prevencí nižší kvality v prožívání života

Zdraví je definováno jako stav plné tělesné, duševní i sociální pohody a nikoli jen nepřítomnost nemoci nebo zranění.
Je to stav, kdy nás nic nebolí, nejsme unavení, nemáme žádná omezení v prožívání života a můžeme naplnit svoje přání a cíle.

KOMBINACÍ POHYBU A STRAVY můžeme DOSÁHNOUT ZDRAVÉHO a SILNÉHO TĚLA SE SKVĚLE PRACUJÍCÍM METABOLIZMEM

Každý z nás potřebuje jiný přístup s ohledem na cíle, přesvědčení, fyzickou námahu a tělesné omezení. Neustálý marketing diety sice na část populace funguje, inteligentním přístupem je ale dlouhodobě udržitelné stravování. Jakákoli dieta vyvolává určitou míru stresu bez ohledu na její pravidla.

Pro naše zdraví je nejdůležitější zbavit se závislosti na sacharidech a průmyslově upravené stravě.

Naučme se intuitivně vnímat, jaké potraviny náš organizmus v daný moment potřebuje a jak jimi optimalizovat sportovní výkon. Být zdravý a silný je přirozenou touhou nás všech. Jako sportovci chceme v co nejkratším čase vytěžit z tréninku maximum pro rozvoj kondice a jídlem můžeme účinek tréninku podpořit, zrychlit regeneraci, doplnit potřebné živiny na obnovu a posílení svalů. Vysoká kondice a pevné zdraví znamená správně vybudovaný aerobní základ. Podmínkou je velká svalová síla a metabolizmus schopný přeměňovat tuky jako zdroj energie při intenzivní zátěži. Rozvíjejme správným způsobem vytrvalostní schopnosti, zařaďme do stravy více vhodného tuku a zbavme se přebytečného tělesného tuku, který způsobuje řadu závažných zdravotních problémů.

Sacharidy, tuky a bílkoviny se souhrnně označují jako makroživiny

Zdravé stravování udržuje relativně konstantní příjem bílkovin kolem 0,8 až 1,2 gramu na kilogram tělesné hmotnosti, při fyzické aktivitě individuálně více. Pro nesportující osobu vážící 70 kilogramů to je asi 85 gramů bílkovin denně. Vycházejme proto z denního kalorického příjmu cca 2 100 kcal.

Sacharidová strava

Obsah přírodních sacharidů je 26 až 40 procent, neboli 140 až 210 gramů. Obsah tuku je asi 43 až 57 procent, neboli 100 až 130 gramů.
V přírodních formách může být toto množství sacharidů zdravé, zejména pro mladší a aktivní lidi. Jelikož je však nyní mnoho dětí obézních, s inzulínovou rezistencí podobnou rezistenci ve stárnoucím těle, může být i toto množství sacharidů příliš vysoké.

Nízkosacharidová strava

Obsah přírodních sacharidů je 11 až 25 procent, neboli 51 až 139 gramů. Obsah tuku je asi 58 až 71 procent, neboli 135 až 165 gramů.

Velmi nízký obsah sacharidů

Obsah přírodních sacharidů je 5 až 10 procent, neboli 25 až 50 gramů. Obsah tuku je asi 72 až 78 procent, neboli 168 až 182 gramů. Při této úrovni příjmu sacharidů tělo vytváří mnohem více ketonů, které se využívají jako energie svalů, srdce, mozku a dalších tkáních.

Jakákoliv změna ve stravování ovlivňuje naše zdraví a je pouze na našem rozhodnutí, zda bude k lepšímu.

Důležitější než počítání kalorií, vitamínů, minerálů, bílkovin, tuků či sacharidů, je kvalita a původ stravy