Bez kondice díky sacharidům

Bez kondice díky sacharidům

VRAŽEDNÁ NADMÍRA SACHARIDŮ

Neustále reagujeme na fyzický, biochemický a mentálně-emoční stres, nejprve malými funkčními příznaky, které přes zvýšené rizikové faktory vedou k závažným chronickým onemocněním.

Kombinací inzulínové rezistence, chronického zánětu a zvýšeného tělesného tuku je označován stav výrazem sacharidová intolerance (SI).
Tento termín vychází z výzkumu, že nejčastějším společným onemocněním lidí trpících těmito stavy je neschopnost správně metabolizovat sacharidy.
Tyto problémy se vyskytují u lidí s nadváhou a obezitou. Řada sportovců a lidí s normální hmotností také trpí příznaky nadužívání sacharidů.

Nesnášenlivost sacharidů – sacharidová intolerance (SI) nastává dlouhodobým nadužíváním cukru a dalších sacharidů. Množství je dáno geneticky, fyzickou zátěží a řadou dalších okolností, proto je důležité subjektivní i objektivní pozorování a nejlépe pod lékařským dohledem.

FÁZE SACHARIDOVÉ INTOLERANCE

Vývojové fáze SI navazují na třístupňový model obecného adaptačního syndromu. Během života se projevují různé příznaky v různých fázích. Zatímco jedna osoba může postupovat ve všech třech fázích poměrně rychle a už v dětství se může rozvinout vážný stav, další může projít prvními dvěma fázemi pomaleji a diagnostikovat nemoc později v životě.

Fáze 1+–

Děti vyšší než průměr na svůj věk
Ospalost po jídle
Střevní nadýmání po jídle
Zvýšená velikost břišního tuku / pasu
Nadměrná únava
Nadměrný hlad
Zvýšená chuť na sladké
Špatná imunita
Hormonální nerovnováha
Porucha regulace glukózy
Problémy se spánkem
Dysfunkce mozku
– Poruchy pozornosti
– Hyperaktivita
– Agresivita, hněv
– Deprese

Fáze 2+–

Vysoký LDL cholesterol
Nízký HDL cholesterol
Vysoké triglyceridy
Dysfunkce jater
Chronická bolest
Nízký/vysoký krevní tlak
Dna
Spánkové poruchy
Ledvinové kameny
Žlučové kameny
Obezita
Pre-diabetes
Aerobní nedostatek
Osteoporóza
Hormonální nerovnováha
– Menstruační nepravidelnosti
– Polycystní vaječníky
– Neplodnost
– Neurodegenerace
– Deprese
– Úzkost

Fáze 3+–

Cukrovka typu 2
Srdeční choroba
Mrtvice
Alzheimerova choroba / demence
Rakovina

Princip racionální stravy je jednoduchý. Souvisí se skutečnými potravinami a se snížením množství potravin s obsahem rafinovaných sacharidů.

Naše cesta je o neustálém hledání správné pohybové aktivity, momentálně nejvhodnější stravy k udržení zdraví a rovnováhy. Pokud v tréninku a výživě nectíme základní principy a návaznost, může dojít k poškození zdraví, nárůstu únavy či přetrénování. Je velmi důležité znát především momentální tělesný stav, úroveň kondice a tréninkový cíl.

Jednoduchou cestou ke zjištění, zda trpíte nadměrným příjmem sacharidů, je vyzkoušet

Na základě výsledků Vám pomůžeme sestavit individuální výživový plán