Zvládání stresu

Zvládání stresu

Je relativně jednoduchý způsob, jak zvládat stres

Mnoho z nás považuje stres za součást života, stejně jako bolest a únavu.
Stres nám pomáhá přizpůsobit se a zesílit, zároveň ale máme pod kontrolou, jak ho zvládat a vybrat si zotavení před vyhořením.

Zdravý a spokojený život je totiž podmíněn schopností zvládat mnoho stresů, které se každý den na nás mohou valit. V první fázi není zcela patrné, jaký vliv na nás stres má a jaké jsou příznaky nadmíry stresu a především absence dostatečné regenerace. Přizpůsobování se stresu je nezbytné, podobně jako v tréninku se zvyšováním zátěže / stresu stáváme odolnějšími a silnějšími. Toto přizpůsobování má ale svoje pravidla, jejichž nerespektování vede k syndromům vyhoření, přetrénování a ztrátě životní radosti. Naštěstí může být zotavení z něj relativně rychlé – může to trvat jen několik dní, pokud omezíme pouze stres a odpočineme si. Takto vlastně cvičíme a trénujeme, abychom byli silnější.

Když se akutní stres stává dlouhodobým, vnímáme, že „se prostě necítíme dobře“. Typická je nadměrná únava, pocit hladu, snížená kreativita, pocity deprese, úzkost, strach, špatný spánek, bolest svalů, vyšší srdeční frekvence v klidu i při výkonu, denní spavost, chuť na sladké nebo kofein. Dochází ke snížení imunity, jsme náchylnější k infekčním onemocněním, zvýšenému riziku zánětů, které vedou k chronickým závažným zdravotním problémům a stavům známým jako vyhoření.

Srdeční onemocnění, obezita, cukrovka, chronická bolest, problémy se spánkem, rakovina, deprese, Alzheimer mají společné předcházející příznaky:
Nadměrný tělesný tuk způsobený nadužíváním a intolerancí sacharidů
Slabým aerobním systémem, který ovlivňuje imunitu a spalování tuků
Nedostatečným odpočinkem, který je kompenzován nadužíváním rafinovaných sacharidů a cukru, alkoholu a stimulantů
Nekvalitním spánkem, který je prvním předpokladem obnovy životních sil
Nadmíra stresu, který ovlivňuje a je ovlivňován všemi předešlými faktory.

PRIMÁRNÍ METODY ADAPTACE NA STRES

Zdraví prospívající strava založená na skutečných potravinách
Vhodná pohybová aktivita
Respektování bioritmu organizmu
Dostatečnou regenerací, především kvalitním spánkem

Několik tipů pro eliminaci působení stresu

Rozhodněte se, že nebudete ztrácet čas starostí o minulost nebo budoucnost. To neznamená, že byste měli ignorovat minulost nebo neplánovat budoucnost, ale žít v přítomnosti.
Poznejte svou vášeň a věnujte se jí, něco u čeho zažíváte „tady a teď“.
Pravidelně odpočívejte, dopřejte si dechové cvičení na zklidnění mysli, najděte si krátkou relaxační techniku, která vám vyhovuje, zacvičte si pár minut několikrát denně,
především při sedavém způsobu zaměstnání je to velmi důležité.
Poslouchejte hudbu, u které se cítíte hezky.
Věnujte se přátelům, někomu, kdo vám pomůže zvládat starosti a na oplátku pomůžete zase vy jemu.
Zjednodušte si život, odstraňte nepodstatné maličkosti a činnosti, které nejsou pro vás důležité.
Určete si denní a životní priority, nejdříve udělejte nejdůležitější věci a poté méně důležité, naposledy ty, které můžete v případě potřeby posunout na jindy.
Naplánujte si také činnosti, na které se těšíte a máte z nich radost.
Neposlouchejte negativní zprávy z televize, internetu a rádia.
Naučte se říkat „ne“, když budete vyzváni, abyste udělali něco, co opravdu nechcete dělat.
Někomu to bude znít sobecky, ale dejte sebe na první místo, bude to vaše bolest a nemoc, kterou budete prožívat jen vy. Abyste mohli být užiteční pro ostatní, musíte být sami silní.

ZLEPŠENÍ ZVLÁDÁNÍ STRESU

Na pochopení působení mechanizmu stresu je důležité uvědomění, že stres je přímo propojen, ovlivňuje a je ovlivňován stravou, pohybem a odpočinkem. Nebo přesněji řečeno, zotavení
z nadměrného stresu vyžaduje pozornost na několika úrovních. V mnoha případech se jedná o začarovaný kruh, protože ve fázi extrémního stresu, a hladina je samozřejmě podle
momentální odolnosti jedince různá, bývá obvykle silně narušen spánek, je velká touha po nezdravých často vysokosacharidových jídlech i alkoholu a fyzická aktivita je často nepřiměřeně intenzivní (ukazatel je individuální, a to srdeční frekvence), což všechno zvyšuje míru stresu. Velká míra stresu, nadužívání sacharidů, nedostatek spánku a intenzivní fyzická zátěž snižuje obranyschopnost organizmu a napomáhá prozánětlivému prostředí organizmu.